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dc.contributor.authorMallor Giménez, Cristinaes_ES
dc.contributor.authorCarravedo Fantova, Migueles_ES
dc.contributor.authorEstopañán Muñoz, Gloriaes_ES
dc.contributor.authorMallor, F.es_ES
dc.date.accessioned2011-03-31T10:01:03Zes_ES
dc.date.available2011-03-31T10:01:03Zes_ES
dc.date.issued2011es_ES
dc.identifier.citationMallor, C.; Carravedo, M.; Estopañan, G.; Mallor, F. Characterization of genetic resources of onion (Allium cepa L.) from the Spanish secondary centre of diversity. Spanish Journal of Agricultural Research 2011 9(1), 144-155es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10532/1560es_ES
dc.description.abstractOnions are the second most-valuable vegetable in the world. Despite its global culinary and economic significance, the knowledge of genetic diversity and resources is limited. The aim of this study was to morphologically and physico-chemically characterize eighty-six onion landraces from Spain, part of the secondary Mediterranean Centre of diversity. The evaluated traits in the bulb included: weight, shape, firmness, soluble solids content (SSC), pungency and sugars content (glucose, fructose and sucrose). The results evidenced a great variability in all the evaluated traits. Correlations were significant between pungency and SSC (r = 0.34), firmness (r = 0.32), and sucrose content (r = 0.34); between fructose and glucose contents (r = 0.79); between sucrose content and SSC (r = 0.57); between SSC and weight (r = –0.35); between fructose and sucrose contents (r = –0.22); and between weight and sucrose content (r = –0.43). The combination of cluster and discriminant analyses resulted in a classification into four clusters (95.3% fit). Cluster 1 is represented by firm, pungent and large-sized bulbs; cluster 2 consists of large-sized, mild and sweet onions; cluster 3 is constituted by pungent, high-SSC and small-sized bulbs and cluster 4 is made up by elongated bulbs. The variability in important agronomical traits found point out that these onion accessions could be candidates for future breeding programs. In addition, the clustering could make the initial plant material selection easier and the correlations among the evaluated traits found could help to establish adequate selection strategieses_ES
dc.description.abstractLa cebolla es el segundo cultivo hortícola a nivel mundial. Sin embargo, el conocimiento sobre los recursos y la diversidad genética de esta especie es limitado. Por ello, el objetivo del presente trabajo consistió en el estudio morfológico y físico-químico de una colección de 86 cultivares de cebolla procedentes de España (que forma parte del centro secundario de diversificación). Los caracteres evaluados en el bulbo incluyeron: peso, forma, firmeza, contenido en sólidos solubles (SSC), pungencia y contenido en azúcares (glucosa, fructosa y sacarosa). Los resultados evidenciaron una gran variabilidad en todos los caracteres evaluados. Las correlaciones fueron significativas entre la pungencia y SSC (r = 0,34), firmeza (r = 0,32) y contenido en sacarosa (r = 0,34); entre contenido en fructosa y glucosa (r = 0,79); entre contenido en sacarosa y SSC (r = 0,57); entre SSC y peso (r = –0,35); entre contenido en fructosa y sacarosa (r = –0,22) y entre el peso y contenido en sacarosa (r = –0,43). El análisis discriminante dio lugar a la formación de cuatro grupos con un ajuste del 95,3%. El grupo 1 está formado por bulbos grandes, firmes y picantes, el grupo 2 por cebollas grandes, suaves y dulces, el grupo 3 por cebollas pequeñas, picantes y con un alto SSC y el grupo 4 por bulbos de forma alargada. La variabilidad encontrada para caracteres de interés agronómico indica que este material podría ser utilizado en futuros programas de mejora genética de esta especie. Además, la agrupación de los cultivares contribuiría a localizar mejor el material vegetal de interés y las correlaciones halladas entre los caracteres evaluados a establecer una adecuada estrategia de selecciónes_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.subjectCluster analysises_ES
dc.subjectFirmnesses_ES
dc.subjectGenetic diversityes_ES
dc.subjectPungencyes_ES
dc.subjectSoluble solidses_ES
dc.subjectSugarses_ES
dc.subject.otherTécnicas analíticases_ES
dc.subject.otherVariación genéticaes_ES
dc.subject.otherAllium cepaes_ES
dc.subject.otherAlliumes_ES
dc.subject.otherProducción vegetales_ES
dc.titleCharacterization of genetic resources of onion (Allium cepa L.) from the Spanish secondary centre of diversityes_ES
dc.title.alternativeCaracterización de los recursos genéticos de cebolla (Allium cepa L.) procedentes del centro secundario de diversificación de Españaes_ES
dc.typeArticlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/viewFile/1540/1396es_ES
Aparece en las colecciones: [DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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