Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10532/1816
Title: Caracterización de la canal y la carne de la raza bovina Menorquina
Other Titles: Characterization of the carcass and the meat of Minorcan cattle breed
Authors: Panea Doblado, Begoña
Sañudo Astiz, Carlos
Olleta Castañer, José Luis
Sierra Alfranca, Isidro
Issue Date: 2010
Citation: Panea, B.; Sañudo, C.; Olleta, J.L; y Sierra, I. "Caracterización de la canal y la carne de la raza bovina Menorquina". Archivos de zootecnia. 2010, vol. 59, nº 227 p. 467-470
Abstract: Se evaluaron las características de la canal y de la carne de los animales de la raza bovina Menorquina como paso previo para la creación de una marca de calidad. Se utilizaron 8 machos de un año de edad. Las variables estudiadas fueron: conformación, engrasamiento, morfometría de la canal, pH, color, textura y valoración sensorial. La canal resultó mejor que la de la Frisona, su competidora directa en la isla. La raza Menorquina presentó valores bajos en el análisis instrumental de la textura, siendo bien valorada sensorialmente.
The aim of the study was to evaluate the carcass and meat characteristics of the animals of Minorcan cattle breed as previous step to the creation of a quality label. 8 males one-year-old were used. Studied variables were: conformation and fatness scores, carcass morphometry, pH, colour, and sensory analysis. Carcasses were better than that of the Friesian breed, its direct competitor in the island. The Minorcan cattle breed presented a low instrumental toughness and was well valued in the sensory test.
URI: http://hdl.handle.net/10532/1816
ISSN: 0004-0592
Appears in Collections:[RICA] Vacuno de carne
[DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011_404.pdf26,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.