Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10532/1849
Title: Short communication. Major macroelement exports in fruits of diverse almond cultivars
Other Titles: Comunicación corta. Exportación de los macroelementos mayoritarios por los frutos de diferentes cultivares de almendro
Authors: Alonso Segura, José Manuel
Espada Carbó, José Luis
Socias i Company, Rafel
Issue Date: 2012
Citation: J. M. Alonso, J. L. Espada, R. Socias i Company. "Short communication. Major macroelement exports in fruits of diverse almond cultivars". Spanish Journal of Agricultural Research, (2012), Vol 10, No 1, p. 175-178
Abstract: The amount of the major macroelements required to produce a given crop has been determined for a set of 11 almond (Prunus amygdalus Batsch) cultivars growing in the Middle Ebro Valley (NE Spain). A wide diversity of nutrient exports was found among the different cultivars. Although the production of kernels is the main objective when growing almonds, all the different fruit components: the mesocarp (hull), the endocarp (shell) and the seed (kernel), were taken into account. The different fruit components showed a great variation among cultivars, and the amount of fruit dry matter required for producing 1 kg of kernel ranged from 4.32 kg in ‘Guara’ to 10.56 kg in ‘Desmayo Largueta’. Similarly, the macroelement requirements to produce a given amount of kernels varied among the different cultivars. ‘Guara’ has proved to be the most effective cultivar in taking advantage of the mineral elements for producing a crop, showing that this efficiency is independent of the shell type.
Se determinó la cantidad de macroelementos mayoritarios necesarios para producir una determinada cantidad de cosecha en un grupo de 11 cultivares de almendro (Prunus amygdalus Batsch) cultivados en el Valle Medio del Ebro (NE de España). Se encontró una gran diversidad de requerimientos entre los diferentes cultivares. Aunque la producción de pepitas es el objetivo principal en el cultivo del almendro, todos los componentes del fruto se han de tener en cuenta en este cálculo: el mesocarpo (la piel), el endocarpo (la cáscara) y la semilla (la pepita). Estos tres componentes del fruto mostraron una gran variabilidad entre los cultivares y la cantidad de materia seca necesaria para producir 1 kg de pepita osciló entre 4,32 kg en ‘Guara’ y 10,56 kg en ‘Desmayo Largueta’. Igualmente, los requisitos en macroelementos para producir una cantidad determinada de pepita varió entre los diferentes cultivares. ‘Guara’ mostró ser el cultivar más eficiente en la utilización de los elementos minerales para la producción de una cosecha, mostrando que esta eficiencia es independiente del tipo de cáscara.
URI: http://hdl.handle.net/10532/1849
Appears in Collections:[DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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