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Title: Influence of breed, milk diet and slaughter weight on carcass traits of suckling kids from seven Spanish breeds
Other Titles: Influencia de la raza, tipo de lactancia y peso al sacrificio sobre las características de las canales de cabritos lechales de siete razas españolas
Authors: Panea Doblado, Begoña
Ripoll García, Guillermo
Horcada Ibáñez, Alberto
Sañudo Astiz, Carlos
Teixeira, Alfredo
Alcalde Aldea, Mª Jesús
Issue Date: 2012
Citation: Spanish Journal Of Agricultural Research, 10(4), p. 1025-1036
Abstract: This experiment aimed to describe the influence of production system on the following characteristics from seven Spanish goat breeds: carcass weight, dressing percentage, head weight, viscera weight, kidney fat weight, fatness score, carcass length, leg length, rump perimeter, rump width, kidney fat colour and tissue composition of shoulder. Experiment involved 201 male, single-birth suckling kids from five meat and two dairy breeds. Animals from meat breeds were slaughtered at two targets carcass weights (light, 4 kg; heavy, 7 kg). In dairy breeds, half of the animals were reared with dam’s milk and the other half with a milk replacer and all of them were slaughtered at light weight (4 kg). Statistics consisted in two GLM, means for each variable, a PCA to study relationships between variables and a discriminant analysis to compare breeds. In dairy breeds, breed had greater influence than milk diet, with breed effect being particularly strong for kids that were fed with natural milk. In meat breeds, slaughter weight was more important than breed and many significant interactions were found between both effects. All carcass traits were closely related to each other and to slaughter weight. Slaughter weight was also positively related to dressing percentage and to fatness degree. Discriminant analysis explained 76.1% of variability and separated dairy breeds, with well-fattened, medium-shaped carcasses, from meat breeds, with good conformations and medium fatness degrees. Hence, carcass traits were able to group breeds by diary or meat type.
El experimento describe la influencia del sistema de producción sobre las siguientes características de la canal de cabritos de siete razas españolas: peso de canal, de la cabeza, de las vísceras y de la grasa renal, rendimiento a la canal, engrasamiento, longitud de la canal y de la pierna, perímetro y anchura de la pierna, color de la grasa renal y composición tisular de la espalda. Se utilizaron 201 cabritos machos, de parto simple, de cinco razas cárnicas y dos lecheras. Los animales de las razas cárnicas se sacrificaron a dos pesos de canal objetivo (ligeros, 4 kg; pesados, 7 kg). En las razas lecheras, la mitad de los cabritos se alimentaron con leche materna y la otra mitad, con un lacto-reemplazante y todos los animales fueron sacrificados al peso ligero (4 kg). En las razas lecheras, la raza fue más importante que el tipo de lactancia, especialmente en los cabritos alimentados con leche natural. En las razas cárnicas, el peso tuvo mayor influencia que la raza, aunque se observaron numerosas interacciones entre ambos efectos. Todas las variables estuvieron estrechamente relacionadas entre sí y con el peso al sacrificio y éste ultimo estuvo además positivamente correlacionado con el rendimiento a la canal y el grado de engrasamiento. El análisis discriminante explicó un 76,1% de la variabilidad encontrada y separó las razas lecheras, bien engrasadas y con canales de tamaño medio, de las razas cárnicas, con buenas conformaciones y un grado intermedio de engrasamiento. Por lo tanto, las características de la canal permiten agrupar las razas en función de su propósito productivo.
URI: http://hdl.handle.net/10532/2143
ISSN: 1695-971X
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/
Appears in Collections:[DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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