Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10532/2039
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Idioma
dc.contributor.authorAlbertí Lasalle, Pere-
dc.contributor.authorRipoll García, Guillermo-
dc.contributor.authorCasasús Pueyo, Isabel-
dc.contributor.authorPanea Doblado, Begoña-
dc.contributor.authorBlanco Alibés, Mireia-
dc.date.accessioned2012-10-26T12:04:55Z-
dc.date.available2012-10-26T12:04:55Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationAlbertí, P., Ripoll, G., Casasús, I., Panea, B., Blanco, M. “Calidad de la carne de tres categorías comerciales de raza Pirenaica”. En: 41 Jornadas de Estudio. XIV Jornadas sobre Producción Animal. AIDA. Zaragoza, España, 17 y 18 de mayo de 2011, pp.751-753. ISBN: 978-84-615-0062-8-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10532/2039-
dc.description.abstractCarcass and meat of Pirenaica growing bulls usually has scarce subcutaneous and intramuscular fat, which can hinder meat quality. In order to increase it, bulls can be castrated or females can be fattened. To compare meat quality of three commercial categories, 8 young male bulls (A), 8 female nulliparous (E) and 8 castrated male (C) were fed concentrates until slaughter at 470 kg.The three meat categories of Pirenaica breed present a red-pale meat, tender of a rapid ageing time (7 days). Intramuscular fat content was different according to the category: leaner for young male, slightly fatter for female and intermediate for castrated. Intramuscular fat profile also showed differences, young male had lower percentage of monounsaturated fatty acids and greater percentage of polyunsaturated fatty acids than females. The consumer can choose the marbling in high quality meat, with similar colour and texture.es_ES
dc.language.isoeses_ES
dc.subjectMeat coloures_ES
dc.subjectFatteninges_ES
dc.subjectShelf lifees_ES
dc.subjectFatty acidses_ES
dc.subject.otherCarne de ternera-
dc.subject.otherRazas indígenas-
dc.subject.otherCalidad-
dc.subject.otherProducción y sanidad animales_ES
dc.titleCalidad de la carne de tres categorías comerciales de raza Pirenaicaes_ES
dc.title.alternativeBeef quality of three commercial categories from Pirenaica breedes_ES
dc.typeconferenceObject-
dc.relation.publisherversionhttp://www.aida-itea.org/index.php/jornadas/jornadas-anteriores-
Aparece en las colecciones: [DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos
[RICA] Vacuno de carne

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
2011_194.pdf73,74 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir


Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.

La información de este repositorio es indexada en: