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Título : Effect of the winter diet on meat quality traits of steers finished on mountain pasture with a barley supplement
Otros títulos : Efecto de la dieta invernal sobre la calidad de la carne de cebones finalizados en pastos de montaña suplementados con cebada
Autor : Panea Doblado, Begoña
Casasús Pueyo, Isabel
Joy Torrens, Margalida
Carrasco Alarcón, Luz Salomé
Ripoll García, Guillermo
Albertí Lasalle, Pere
Blanco Alibés, Mireia
Fecha de publicación : 2012
Citación : Spanish Journal Of Agricultural Research, 10(4), p. 1037-1047
Resumen : The aim of this study was to evaluate the effect of two winter diets (WD) (100 F, i.e. 100% forage, 8.3 kg DM of lucerne hay + 0.3 kg DM of straw; and 65F:35C, i.e. 65% forage:35% concentrate, 5.4 kg DM lucerne hay + 0.3 kg DM straw + 3.0 kg DM barley), offered during 118 days on meat quality traits of 20-month old steers finished on mountain pasture supplemented with 4.1 kg DM barley d-1. Longissimus thoracis intramuscular fat content and its fatty acid profile were determined (in vivo) after one month on pasture. The intramuscular fat content, fatty acid profile, texture (1, 8 and 15 days of ageing), colour (1, 2, and 8 days of oxygen exposure) and sensorial quality (8 and 15 days ageing) were evaluated post-mortem after 163 days on the finishing diet. Intramuscular fat content and fatty acid profile were affected by the WD in vivo (p<0.05) but not post-mortem. Meat pH was not affected by the WD but the texture was affected by the interaction between the WD and the ageing time (p<0.001), maximum stress decreased more rapidly in the 100F diet in the first 8 days of ageing. Meat colour was only affected by the oxygen-exposure time (p<0.001). Panel test variables were not affected by the WD, but ageing time affected beef flavour intensity (p<0.05). In conclusion, the winter diet affected intramuscular fat content after one month of grazing but had no major effects on post-mortem meat quality of pasture-finished steers.
El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de dos dietas invernales (WD) (100F, es decir, 100% forraje, 8,3 kg MS heno de alfalfa + 0,3 kg MS paja; y 65F:35C, es decir, 65% forraje:35% concentrado, 5,4 kg MS heno de alfalfa + 0,3 kg MS paja + 3,0 kg MS cebada), ofrecidos durante 118 días sobre algunas variables de calidad de la carne de cebones sacrificados a los 20 meses de edad, finalizados en pastos de montaña y suplementados con cebada (4,1 kg MS d-1). Se determinó el contenido en grasa intramuscular y el perfil de ácidos grasos del músculo Longissimus dorsi al mes de iniciarse el pastoreo (in vivo). Tras el sacrificio, se determinó el contenido en grasa intramuscular, el perfil de ácidos grasos, el pH, la textura instrumental (1, 8 y 15 días de maduración), el color (1, 2 y 8 días de exposición al oxígeno) y la calidad sensorial (8 y 15 días de maduración). La dieta invernal afectó al contenido en grasa intramuscular y a su composición después de un mes de pastoreo (p0,05), pero la maduración afectó a la intensidad de flavor a vacuno (p<0,05). En conclusión, la dieta invernal afectó a la cantidad de grasa intramuscular tras un mes de pastoreo pero no tuvo efectos importantes sobre la calidad post-mortem de la carne de los animales acabados en pastoreo.
URI : http://hdl.handle.net/10532/2144
ISSN : 1695-971X
Licencia: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/
Aparece en las colecciones: [DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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