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dc.contributor.authorPanea Doblado, Begoñaes_ES
dc.contributor.authorCasasús Pueyo, Isabeles_ES
dc.contributor.authorJoy Torrens, Margalidaes_ES
dc.contributor.authorCarrasco Alarcón, Luz Salomées_ES
dc.contributor.authorRipoll García, Guillermoes_ES
dc.contributor.authorAlbertí Lasalle, Perees_ES
dc.contributor.authorBlanco Alibés, Mireiaes_ES
dc.date.accessioned2013-02-18T12:25:22Z
dc.date.available2013-02-18T12:25:22Z
dc.date.issued2012es_ES
dc.identifier.citationSpanish Journal Of Agricultural Research, 10(4), p. 1037-1047en
dc.identifier.issn1695-971X*
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10532/2144
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the effect of two winter diets (WD) (100 F, i.e. 100% forage, 8.3 kg DM of lucerne hay + 0.3 kg DM of straw; and 65F:35C, i.e. 65% forage:35% concentrate, 5.4 kg DM lucerne hay + 0.3 kg DM straw + 3.0 kg DM barley), offered during 118 days on meat quality traits of 20-month old steers finished on mountain pasture supplemented with 4.1 kg DM barley d-1. Longissimus thoracis intramuscular fat content and its fatty acid profile were determined (in vivo) after one month on pasture. The intramuscular fat content, fatty acid profile, texture (1, 8 and 15 days of ageing), colour (1, 2, and 8 days of oxygen exposure) and sensorial quality (8 and 15 days ageing) were evaluated post-mortem after 163 days on the finishing diet. Intramuscular fat content and fatty acid profile were affected by the WD in vivo (p<0.05) but not post-mortem. Meat pH was not affected by the WD but the texture was affected by the interaction between the WD and the ageing time (p<0.001), maximum stress decreased more rapidly in the 100F diet in the first 8 days of ageing. Meat colour was only affected by the oxygen-exposure time (p<0.001). Panel test variables were not affected by the WD, but ageing time affected beef flavour intensity (p<0.05). In conclusion, the winter diet affected intramuscular fat content after one month of grazing but had no major effects on post-mortem meat quality of pasture-finished steers.en
dc.description.abstractEl objetivo del estudio fue evaluar el efecto de dos dietas invernales (WD) (100F, es decir, 100% forraje, 8,3 kg MS heno de alfalfa + 0,3 kg MS paja; y 65F:35C, es decir, 65% forraje:35% concentrado, 5,4 kg MS heno de alfalfa + 0,3 kg MS paja + 3,0 kg MS cebada), ofrecidos durante 118 días sobre algunas variables de calidad de la carne de cebones sacrificados a los 20 meses de edad, finalizados en pastos de montaña y suplementados con cebada (4,1 kg MS d-1). Se determinó el contenido en grasa intramuscular y el perfil de ácidos grasos del músculo Longissimus dorsi al mes de iniciarse el pastoreo (in vivo). Tras el sacrificio, se determinó el contenido en grasa intramuscular, el perfil de ácidos grasos, el pH, la textura instrumental (1, 8 y 15 días de maduración), el color (1, 2 y 8 días de exposición al oxígeno) y la calidad sensorial (8 y 15 días de maduración). La dieta invernal afectó al contenido en grasa intramuscular y a su composición después de un mes de pastoreo (p0,05), pero la maduración afectó a la intensidad de flavor a vacuno (p<0,05). En conclusión, la dieta invernal afectó a la cantidad de grasa intramuscular tras un mes de pastoreo pero no tuvo efectos importantes sobre la calidad post-mortem de la carne de los animales acabados en pastoreo.en
dc.language.isoenes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/*
dc.subject.otherproducción y sanidad animales_ES
dc.titleEffect of the winter diet on meat quality traits of steers finished on mountain pasture with a barley supplementen
dc.title.alternativeEfecto de la dieta invernal sobre la calidad de la carne de cebones finalizados en pastos de montaña suplementados con cebadaes
dc.typeJournal Contribution*
dc.typearticle-
dc.typearticle-
dc.bibliographicCitation.volume10(4)es_ES
dc.bibliographicCitation.stpage1037es_ES
dc.bibliographicCitation.endpage1047es_ES
dc.subject.agrovocGanado bovinoes
dc.subject.agrovocAnimales jóveneses
dc.subject.agrovocForrajeses
dc.subject.agrovocDietaes
dc.subject.agrovocCalidad de la carnees
dc.description.otherageingen
dc.description.otherbeefen
dc.description.othercolouren
dc.description.otherfatty acidsen
dc.description.othermanagementen
dc.description.othersensory analysisen
dc.description.othertextureen
dc.description.otherácidos grasoses
dc.description.otheranálisis sensoriales
dc.description.othercolores
dc.description.othermaduraciónes
dc.description.othermanejoes
dc.description.othertexturaes
dc.description.othervacunoes
dc.description.statusPublishedes_ES
dc.type.refereedNon-Refereedes_ES
dc.type.specifiedArticlees_ES
dc.bibliographicCitation.titleSpanish Journal Of Agricultural Researchen
dc.relation.doi10.5424/sjar/2012104-3070es_ES
Aparece en las colecciones: [DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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