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Title: Characterisation of the fat profile of different varieties of hemp seeds (Cannabis sativa L.) for food use
Authors: Gimeno Martínez, David
Igual, Marta
García Segovia, Purificación
Martínez Monzó, Javier
Navarro Rocha, Juliana
Issue Date: 2023
Citation: Gimeno-Martínez, D., Igual, M., García-Segovia, P., Martínez-Monzó, J., & Navarro-Rocha, J. (2023). Characterisation of the Fat Profile of Different Varieties of Hemp Seeds (Cannabis sativa L.) for Food Use. Biology and Life Sciences Forum, 26 (1), Article 1. https://doi.org/10.3390/Foods2023-15515
Abstract: In 2022, 5 varieties of industrial hemp (Cannabis sativa L.) were planted to estimate grain production as an alternative source of nutritional compounds due to its fat, carbohydrate and protein content. Futura 75, Futura 83, Felina 32, Earlina 8 FC and Henola are included in the EU common catalogue of varieties of plant species and they were chosen due to its good field adaptation and productivity. Once the crop was fully developed, the seed was collected by variety, and within a representative sampling of 10 m2 the harvested seed was manually and mechanically cleaned to eliminate other plant material. The aim of this study was to characterise the chemical profile of different varieties of hemp seeds for food use. The fat content of the seeds was determined and the fatty acid profile was measured by gas chromatography. The fat content of the hemp seeds studied ranged between 23 and 31% of total composition. Earlina 8 FC was significantly (p < 0.05) the fattest. The varieties studied showed a high percentage of unsaturated fats (87% of total fatty acids). In addition, polyunsaturated acids were the main group, especially in Earlina 8 FC and Felina 32, being linoleic acid the most abundant. Thus, hemp seeds can be a valuable vegetable source of healthy fatty acids. The production of food products with a majority hemp seed base could be considered as “high polyunsaturated fat” according to Commission Regulation (EU) No 116/2010 of 9 February 2010.
En 2022, se plantaron 5 variedades de cáñamo industrial (Cannabis sativa L.) para estimar la producción de grano como fuente alternativa de compuestos nutricionales debido a su contenido en grasas, carbohidratos y proteínas. Futura 75, Futura 83, Felina 32, Earlina 8 FC y Henola están incluidas en el catálogo común de variedades de especies vegetales de la UE y fueron elegidas por su buena adaptación al campo y productividad. Una vez que el cultivo estaba completamente desarrollado, se recolectó la semilla por variedades y, en un muestreo representativo de 10 m2, la semilla recolectada se limpió manual y mecánicamente para eliminar otro material vegetal. El objetivo de este estudio era caracterizar el perfil químico de distintas variedades de semillas de cáñamo para uso alimentario. Se determinó el contenido de grasa de las semillas y se midió el perfil de ácidos grasos mediante cromatografía de gases. El contenido en grasa de las semillas de cáñamo estudiadas osciló entre el 23 y el 31% de la composición total. Earlina 8 FC fue significativamente (p < 0,05) la más grasa. Las variedades estudiadas mostraron un alto porcentaje de grasas insaturadas (87% del total de ácidos grasos). Además, los ácidos poliinsaturados fueron el grupo principal, especialmente en Earlina 8 FC y Felina 32, siendo el ácido linoleico el más abundante. Así pues, las semillas de cáñamo pueden ser una valiosa fuente vegetal de ácidos grasos saludables. La elaboración de productos alimenticios con una base mayoritaria de semillas de cáñamo podría considerarse como "alto contenido en grasas poliinsaturadas" según el Reglamento (UE) nº 116/2010 de la Comisión, de 9 de febrero de 2010.
URI: http://hdl.handle.net/10532/6796
Related document: https://sciforum.net/paper/view/15515
ISSN: 26739976
Appears in Collections:[DOCIART] Artículos científicos, técnicos y divulgativos

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